• Gratis verzending vanaf €39,-
 • Levertijd van 1 tot 3 werkdagen
 • 14 dagen retourrecht
 • Ruime voorraad
 • Fysieke winkel in Uden

Bakken en braden in een RVS koekenpan

Bakken en braden in een RVS koekenpan

Bakken in een RVS koekenpan is wat lastiger dan in een koekenpan met een anti-kleeflaag. Wat belangrijk is voor het bakken in een RVS koekenpan is de temperatuur, de juiste vetstof en geduld. In dit blog geven wij een aantal tips wat ervoor moet zorgen dat je gemakkelijk alles kunt bereiden in een koekenpan zonder anti-kleeflaag.

Een roestvrijstalen koekenpan geeft het mooiste bakresultaat. Mits het gebruik van wat meer vetstof kan je ook delicatere producten perfect bakken in een roestvrijstalen pan. Roestvrijstalen koekenpannen zijn bovendien zeer duurzaam en gaan bij normaal gebruik een leven mee.

Hoe kan ik bakken en braden in een RVS koekenpan met vetstof?

 • Stap 1: Doe olie, boter of margarine in de pan en zet het kookvuur op een hoger vermogen, ongeveer 70-80% van het totale vermogen. 

Voordat we verder gaan naar stap 2 nog even wat uitleg over verschillende soorten olie, want de keuze van de olie/vetstof is zeer belangrijk. Gebruik bij voorkeur:

 • Boter 
 • Margarines geschikt voor het bakken (vast of vloeibaar)
 • Olie die bestand is tegen hoge temperaturen: arachideolie, maïsolie of speciaal samengestelde oliën voor warme bereidingen.

Let op: vermijd het gebruik van olijfolie extra vierge! Deze olie verbrandt vanaf een temperatuur van 150°C. Geraffineerde olijfolie is eventueel mogelijk voor een niet intensief of kort bakproces (max. 180°C).

Hoe zit het dan met 'extra vierge olie'? 

De meest prestigieuze en beste olijfolie is die met het stempel ‘extra vierge’ op het etiket. Letterlijk betekent dit ‘extra maagdelijk’, in de zin van onaangeraakt, onbehandeld en dus puur natuur.  Niet iedere olijfolie mag zomaar ‘extra vierge’ heten. Hiervoor moet de olie aan strenge eisen voldoen, met als belangrijkste criterium dat de zuurgraad onder de 0,8 procent ligt. Bovendien moet de olie van de eerste koude persing zijn. Dat betekent dat de olie niet behandeld is met chemicaliën of warmte bij de persing. De kleur is goudgroen en de smaak is peperachtig. Deze variant bevat veel vitaminen en mineralen en de prijs is doorgaans hoger dan die van gewone olijfolie. Echter bij lange hoge verhitting van extra vierge olie kunnen er schadelijke stoffen ontstaan. Extra vierge en vierge olijfolie kan je dan ook het best gebruiken als dressing of smaakmaker.

 • Stap 2: Voordat de boter bruin wordt of de olie begint te roken verminder je de intensiteit van het vuur met 20 tot 30%, afhankelijk van het type fornuis en het vermogen.
 • Stap 3: Wacht een tiental seconden en leg het voedsel in de pan.
 • Stap 4: Laat het voedsel goed dichtschroeien en draai het vervolgens om.

In dit filmpje neemt een medewerker van Demeyere je stap voor stap mee en wordt alles wat duidelijker. 

Hoe kan ik bakken en braden in een RVS koekenpan zonder vetstof?

Voor het bakken en braden zonder vetstof bereik je het beste resultaat in een RVS koekenpan van Demeyere met een 7-ply bodem. Hierbij moet je denken aan koekenpannen uit de serie's: 

Natuurlijk is het ook mogelijk om de bakken en braden zonder vetstof in andere RVS koekenpannen maar het gemakkelijkst gaat het in de bovenstaande pannen.

Doe dit als volgt:

 • Stap 1: Verwarm de pan op een hogere intensiteit.
 • Stap 2: Druppeltest: laat een paar druppeltjes water in de pan vallen. Wanneer deze onmiddellijk bolletjes vormen die rondspringen in de pan is de juiste baktemperatuur bereikt. Belangrijk hierbij is dat het eerste druppeltje dat neervalt een knikkertje moet vormen dat rondspringt in de pan. Wanneer de juiste temperatuur is bereikt, verminder je de intensiteit van het vuur met 20 à 30%, afhankelijk van het type fornuis en het vermogen.
 • Stap 3: Plaats nu het te bakken product in de pan en duw het aan. Weersta de verleiding om het product los te trekken in de pan, na enkele minuten laat het vanzelf los. Dit geldt ook voor een pan met een keramische antikleeflaag. Draai het product om op de andere zijde en herhaal het proces.

In dit filmpje neemt een medewerker van Demeyere je stap voor stap mee en wordt alles wat duidelijker. 

Kan ik ook aardappelen bakken in een RVS koekenpan?

Ja, dat kan zeker zoals bij het kopje "Hoe kan ik bakken en braden in een RVS koekenpan met vetstof?" is de keuze van de vetstof/olie zeer belangrijk. In dit filmpje neemt een medewerker van Demeyere je stap voor stap mee en wordt alles wat duidelijker. 

Gerelateerde berichten
 1. Op bezoek bij Atelier Demeyere Op bezoek bij Atelier Demeyere
Gerelateerde producten