Habonne Braadpan Onderhoud

Habonne Braadpan Onderhoud

Als je een prachtige gietijzeren braadpan van Habonne hebt gekocht dan wil je deze ook zo goed mogelijk onderhouden. Lees hier alle onderhoudtips voor, tijdens en na het gebruik. 

Voor het eerste gebruik:

 • Verwijder zorgvuldig alle papier en stickers die op het kookartikel zijn aangebracht. Als er lijmresten achterblijven, kunt u deze gemakkelijk verwijderen met aceton of gewone plantaardige olie. Zorg ervoor dot het kookartikel volledig schoon is voordat u het gebruikt.
 • Reinig het grondig met warm water en een mild afwasmiddel, spoel het daarna goed of en droog het of met een zachte doek.

Tijdens gebruik:

 • Het is van groot belang om uw kookartikelen nooit zonder inhoud te laten koken. Als dit onverhoopt toch gebeurt, schakel dan onmiddellijk het vuur uit en rook het kookartikel niet aan voordat het volledig is afgekoeld.Dit voorkomt eventuele schade of verwondingen.
 • Houd er rekening mee dot gietijzeren kookartikelen ontworpen zijn voor langzame bereidingen bij een lage tot matige temperatuur. Het blootstellen van het kookartikel aan zeer hoge temperaturen kan leiden tot beschadiging of verkleuring, en oververhitting kan zelfs tot verbrand voedsel leiden. Let dus goed op de temperatuur tijdens het koken.
 • Het wordt niet aanbevolen om het kookartikel voor te verwarmen of droog te verwarmen. Deze praktijken kunnen leiden tot oververhitting van het kookartikel, met name op (inductie)kookplaten waar de warmte zeer snel en intens kan zijn. Als u er toch voor kiest om het kookartikel voor te verwarmen, wees don uiterst voorzichtig.
 • Onder bepaalde omstandigheden kan er een zekere ruis optreden tijdens het gebruik van het kookgerei. Dit wordt veroorzaakt door de elektromagnetische eigenschappen van de warmtebron en het kookgerei en is normaal gesproken geen reden tot bezorgdheid.
 • Zorg ervoor dat de diameter van de kookplaat waarop u het kookartikel plaatst niet groter is dan de diameter van de onderkant van het kookartikel zelf. Bijvoorbeeld, als u een kookartikel met een diameter van 20 cm heeft, gebruikt u het idealiter op een kookplaat met een diameter van minder don 20 cm. Dit zorgt voor een goede warmteverdeling en voorkomt dat het kookartikel onstabiel wordt.

Na het gebruik:

 • Laat het kookartikel altijd voldoende afkoelen voordat u het in contact brengt met water. Plaats het niet direct in water terwijl het nog heet is, omdat dit kan leiden tot thermische schok en mogelijk schade aan het kookartikel.
 • Het kan voorkomen dot er no gebruik regenboogkleurige vlekken of kleine witte stippen zichtbaar zijn op het oppervlak van het kookartikel. Deze kunnen ontstaan door een dun laagje voedselresten dot aanwezig is op het oppervlak en dot onder bepaalde lichtinval zichtbaar wordt. U kunt deze vlekken eenvoudig verwijderen door azijn of een speciale reiniger te gebruiken volgens de instructies van de fabrikant.
 • Het is belangrijk om te weten dot dit kookartikel niet geschikt is voor reiniging in de vaatwasser. Het moet altijd met de hand worden gewassen om oxidatie (roestvorming) te voorkomen. Zorg ervoor dot u het grondig afspoelt en droogt no het wassen.
 • Om de onbewerkte rand van het kookartikel optimaal te beschermen, kunt u deze lichtjes inwrijven met keukenolie. Dit helpt oxidatie te voorkomen en het kookartikel in goede stoat te houden.
 • Als er hardnekkige voedselresten zijn aangebrand, kunt u het kookartikel het beste enkele minuten laten weken in warm water voordat u goat schrobben. Gebruik een nylon spons in combinatie met warm water of een mild schoonmaakmiddel dot geen chloor of bleekmiddel bevat. Hiermee kunt u de resten effectief verwijderen zonder het oppervlak te beschadigen.
 • Wanneer u meerdere pannen op elkaar stapelt, is het raadzaam om een vel papier tussen elke pan te plaatsen om krassen of beschadigingen te voorkomen. U kunt ook panbeschermers gebruiken voor extra bescherming.
 • Maak het kookartikel grondig schoon en zorg ervoor dot het volledig droog is voordat u het opbergt. Het is aan te bevelen om het kortstondig op een laag vuur te verwarmen en te laten afkoelen voordat u het opbergt. Dit helpt eventuele resterende vochtigheid te verdampen en beschermt het kookartikel tegen oxidatie.
 • Om het oppervlak van het kookartikel te beschermen, kunt u de rand en het binnenoppervlak lichtjes insmeren met keukenpapier gedrenkt in natuurlijke bakolie voordat u het kookartikel voor langere tijd op een droge en schone plaats opbergt.

Wat u nooit mag doen:

 • Gebruik geen schoonmaakmiddelen die chloor of bleekmiddel bevatten, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor het kookartikel en de coating.
 • Vermijd het gebruik van schurende of scherpe gereedschappen om hardnekkige resten te verwijderen, omdat dit krassen en beschadigingen kan veroorzaken op het oppervlak van het kookartikel.
 • Voeg geen zout toe aan koud water en laat geen gezouten voedsel langdurig in het kookartikel staan, omdat dit corrosie kan veroorzaken.
 • Voeg geen koud water toe aan een heet kookartikel, omdat dit kan leiden tot thermische schok en schade aan het kookartikel.
 • Gebruik het kookartikel niet in een magnetron, aangezien gietijzer niet geschikt is voor gebruik in een magnetron.
 • Gebruik het gietijzeren kookartikel niet om voedsel op te slaan, omdat het contact met vocht kan leiden tot oxidatie en roestvorming. Met deze richtlijnen kunt u uw gietijzeren kookartikelen op de juiste manier onderhouden en ervoor zorgen dat ze lang meegaan en optimaal presteren.
Gerelateerde producten